Of het nu gaat om een persbericht, een speech, een pamflet of een beleidsplan, een goede tekst is een verhaal. Eerst was de situatie zo, toen gebeurde er iets en daarna was de situatie anders. Dat is een verhaal. Je wordt bij de hand genomen, verleid, je gaat op avontuur. Stilstand, beweging, spanning, ontknoping.
Helaas wordt in veel teksten het verhaal begraven. Abstracties, lijdende zinnen, containerbegrippen. Geen handeling, geen levend wezen in zicht. Maak er een verhaal van en de lezer schiet wakker: ‘Hé, wat gebeurt hier? Ik wil weten hoe dit afloopt.’ Dit geldt voor alle onderwerpen. Of het nu over kwantummechanica of kwarteleieren gaat, wij maken er een verhaal van.
Waar mensen iets willen, is een verhaal. Uw organisatie heeft een verhaal. Maar u denkt vaak dat het niet relevant is. Dat abstracties en algemeenheden beter zijn. Gewichtiger, ‘officiëler’. Jammer, want mensen houden niet van algemeenheden en abstracties, mensen houden van verhalen, wie ze ook vertelt, en waarover ze ook gaan. Als het maar een goed verhaal is.
Dat is storytelling.
En wij zijn er goed in.