In 2009 besloot ik mijn advieswerk op het gebied van taal onder te brengen in een aparte firma. Dat werd ‘Taalkliniek’. Hoe ik aan die naam kwam weet ik niet meer. Het is mogelijk dat mijn vriend Hans van Dijk daar een rol in heeft gespeeld. Hans is reclamemaker, verantwoordelijk voor veelbekroonde reclamecampagnes als Melkunie-Bommetje, Martine Bijl Voor Hak, Shell Helpt, enfin, te veel om op te noemen. Tegenwoordig ‘is’ Hans Skipintro, dat onder andere campagnes voor het Rijksmuseum maakt. Skipintro had mijn eerste website ontworpen, www.jankuitenbrouwer.nl, een van de eerste Nederlandse journalistenblogs, dat nog steeds bestaat, en voor deze onderneming moest ook een site komen, dus ik ging naar Hans.
‘Maar hoe héét die winkel dan?’ vroeg hij. Een paar Nespresso’s later was het besloten: Taalkliniek.
Hans en ik fantaseerden over grappige filmpjes met een strenge tekstdokter, geassisteerd door rondborstige verpleegsters. En dergelijke.
Een goede vriend van mij zegt ook nu nog steeds ‘Taalfabriek’.
‘Hoe’st met de Taalfabriek, Jan?’
‘Taalkliniek!’
‘O ja, pardon.’
(‘Taalfabriek’ was destijds het eerste dat in mij opkwam, maar die naam was bezet.)
Wij zijn een jaar of zeven verder, de adviespraktijk is een bloeiende firma geworden, met prachtige klanten en opdrachten. En van tekst en redactie is het werk geleidelijk veelomvattender geworden. Strategie, analyse, framing, metafoor, vocabulaire, onderzoek, boodschapontwikkeling, campagneadvies, films, posters, advertenties, commercials, er kwam steeds meer bij.
De naam ‘Taalkliniek’ deed geen recht aan die evolutie. Want paradoxaal genoeg gaat wat Taalkliniek anno 2016 doet niet over taal, maar over beweging, over communicatie. Verbeelding. Verandering.
En ja, communicatie is taal, ook als het beeld is. Woorden. En hoe ze werken.
‘Woorden die werken’ – we gebruikten hem al.
Intussen werd het tijd voor een nieuwe website, en dat was de gelegenheid. Vanaf nu heet ‘Taalkliniek’ dus Kuitenbrouwer, Woorden Die Werken.
Wat blijft is onze – in alle bescheidenheid- vrij unieke expertise.